Simboli predstavljajo univerzalni jezik, ki se je prenašal iz generacijo v generacijo. Simboli so povezani z religijo in načinom življenja, zato imajo ponekod enaki simboli različen pomen, in ravno zato je pomembno poznavanje simbolov, da bi lažje razumeli razmišljanja naših prednikov.

Ptice

Simbolizirajo lepoto, prefinjenost in svobodo. Simbol lepote in miline ter čistosti je pogostokrat zavzemal podobo laboda. Iz preteklosti poznamo veliko pripovedk, v katerih se labodi spremenijo v lepe ženske in obratno.
Jerebico so Grki povezovali z Afrodito, na Kitajskem pa s prefinjenostjo. Poleg jerebic so Kitajci z lepoto povezovali tudi fazane, ravno zaradi njihovega sijočega perja.
Sova je simbol učenosti. V Grčiji so jo zaradi velikih oči, povezovali z budnostjo.
Golob simbolizira mir in nežno plemenito ljubezen. Podoba dveh golobov, obrnjenih drug proti drugemu predstavlja harmonijo in stalnost v zakonu.
Na Kitajskem je sraka simbol sreče, veselja in seksualnega zadovoljstva, vendar v drugih kulturah pa srako povezujejo z tatvino in hinavščino.

Mačka

Mačka je prispodoba miline. V Indiji jo povezujejo z blaženostjo. Mačke so v srednjem veku povezovali tudi s čarovništvom.

Hidra

Je pošast iz Grške mitologije. Je večglava kača podobna zmaju. Simbolizira zlo in hudobijo ter težavnost stalnega premagovanja grehov in skušnjav.

Minotaver

Je pošast z bikovo glavo in človeškim telesom, ki ga je lastni oče zaprl v labirint na Kreti. Vsako leto so mu prinašali mlada dekleta in fante s katerimi se je prehranjeval, dokler ga ni premagal Tezej. Minotaver je prispodoba zatrte sile moškega, ki razmišlja kot žival.

Feniks

Je mitično bitje, ki simbolizira ponovno rojstvo. Po grško-rimskem izročilu naj bi bil feniks ptič, ki je živel 500 let in je potem sam sebe žrtvoval in se sežgal s pomočjo sončne svetlobe. Iz njegovega pepela je vstal novi feniks.

Kentaver

Je mitično bitje z moško glavo in trupom ter z konjskim telesom, pri katerem je moška sla najbolje prikazana. Kentaver naj bi bil po nekaterih mitih razuzdani in pijanski ropar, spet drugi miti pa pravijo, da so bili kentavri zdravilci in učitelji. Na splošnem pa kentaver predstavlja bitje, ki se trpeče bojuje sam s sabo, saj skuša obvladovati svoje prvinske nagone.

Konj

Konj naj bi predstavljal močno prispodobo seksualnega poželenja in živalske moči.

Kača

Kača je pogost simbol zavisti. Ta povezava verjetno izvira iz njenega strupa, ki naj bi bil primerljivo nevaren kot dejanja ljubosumne osebe. Iz grške mitologije izvira Lamija, ženska s kačjim telesom, ki je žrla otroke. Lamijo je v pošast spremenila ljubosumna Hera, ki ni prenesla, da je Zevs vrgel okol na Lamijo.
Vendar kača ima lahko tudi drugi pomen, kača povezana s popkovnico in penisom predstavlja moško in žensko spolnost. Kača ovita okoli drevesa pa je simbol boginje plodnosti na srednjem vzhodu.

Krava

Želva predstavlja podobo večne stabilnosti po kitajski mitologiji. To izhaja iz dejstva, da so želve ponavadi preživele več generacij svojih človeških lastnikov, kajti želve so neverjetno trdožive in njihova življenjska doba je lahko tudi do 200 let. Želve so bile priljubljeni hišni ljubljenčki na Kitajskem in so tako za njih postale simbol dolgega življenja.

Svinja

Svinja je tako kot krava velik materinski simbol, ki se je pojavljal v egipčanski in grški mitologiji. V poljedelskih daritvah so svinje pogosto žrtvovali kot simbol plodnosti.