Simboli predstavljajo univerzalni jezik, ki se je prenašal iz generacijo v generacijo. Simboli so povezani z religijo in načinom življenja, zato imajo ponekod enaki simboli različen pomen, in ravno zato je pomembno poznavanje simbolov, da bi lažje razumeli razmišljanja naših prednikov.

Podkev

Predstavlja amulet, ki ščiti pred zlom in nesrečo. Vendar, če želimo, da nam podkev prinaša srečo, mora biti obrnjena navzgor, tako da sreča ne pade ven.

Vozli

V islamu je veljalo prepričanje, da vozli odganjajo zlo. Če si pa imel vozel na bradi, naj bi to odganjalo demone. Tudi ribiči so na svojih ladjah imeli vozle na robčkih in tako odganjali slabo vreme. Vzorec odprtega vozla je tudi simbol združitve. V renesansi je pomenil simbol tajnega seksualnega sestajanja.

Venec

Venci, narejeni iz posebnih svetih rastlin, so imeli v preteklosti zaščitno moč. Nosili so jih predvsem vladarji.

Zvonec

Zvonec je povezan z izganjanjem zla v mnogih religijah.

Sveča

Sveča je simbol umrljivost, blagostanja. Pri pihanju sveč na rojstno dnevnih zabavah pa simbolizira minulo obdobje, ki je za nami.

Razbito ogledalo

Če razbiješ ogledalo, naj bi ti to prineslo 7 let nesreče. Včasih so celo verjeli, da podoba v ogledalu predstavlja odsev duše dvojčice, ki se lahko izgubi, če ogledalo razbiješ.

Sol

Simbolika izvira iz grško-rimskega sveta. Z dejanjem , ko raztreseš sol, naj bi nase priklical nesrečo, simbolizira pa tudi čistost. V arabskem svetu je sol simbol dobrega upanja.

Brada

V mnogih kulturah je simbol možatosti in moške moči. V Egiptu so celo mlade ženske vladarke prikazovali z lažno brado.

Pepel

Je simbol konca človeškega življenja, predstavlja nek ostanek ognja in življenjske energije. Arabci in Hebrejci so imeli običaj, da so pepel posuli na glavo kot znak žalovanja.

Oko

Je prispodoba budnosti in vsevednosti. Znano je egipčansko oko Udžat. V budizmu oko v dlani predstvalja simbol sočutne modrosti. V hinduizmu pa Tretje oko predstavlja modrost srca.

Krog

Krog predstavlja življenje, krožno gibanje okoli zemlje. Krog je popoln geometrijski lik, ki nima ostrih robov in predstavlja združitev, večno ponavljanje in tudi zaščito. Na olimpijskem znaku povezani krogi predstavljajo vključenost in povezanost. Vključenost v krog pomeni, da je izključen tisti, ki ni v krogu.

Prstan

Prstan simbolizira zaroko in poroko. Da se prstan nosi na četrtem prstu izvira iz dejstva, da so včasih zdravniki trdili da vena iz tega prsta teče neposredno do srca.

Mavrica

Povezuje duhovne in posvetne ravni neba in zemlje. Obstajala naj bi legenda o zlatu, ki naj bi se nahajal na koncu mavrice. Spet druge legende pa trdijo, da tisti, ki pride na konec mavrice lahko spremeni svoj spol.

Sklenjene dlani

V molitvi so simbol upanja po združitvi z bogom. Pri budističnem pozdravu so položene na prsi, kar simbolizira ponižnost in prijateljstvo.