Simboli predstavljajo univerzalni jezik, ki se je prenašal iz generacijo v generacijo. Simboli so povezani z religijo in načinom življenja, zato imajo ponekod enaki simboli različen pomen, in ravno zato je pomembno poznavanje simbolov, da bi lažje razumeli razmišljanja naših prednikov.

Drevo

Drevo je simbol dolgega življenja, saj drevesa predstavljajo trdnost in trpežljivost.

Omela

Včasih so jo uporabljali kot simbol plodnosti in potentnosti. Zaradi rumenih cvetov in belih jagod, naj bi po keltskem izročilu predstavljala žensko in moškega, saj naj bi sok jagod simboliziral seme. Danes se bela omela uporablja pri božičnem običaju, kjer se par, ki se znajde pod omelo mora poljubiti.

Cvetje

Cvetje je simbol ženskosti, razvoj cveta pa so pogosto povezovali z rojevanjem in plodnostjo.

Lotos

Najpogosteje se povezuje s porodom, predstavlja veliko število otrok in simbolizira vulvo. Je kitajski simbol.

Orhideja

Je čašaste oblike in so na Kitajskem verjeli, da ščiti pred sterilnostjo. Je tudi simbol prefinjene lepote.

Lilija

Predstavlja simbol minljive lepote v zahodni tradiciji. Rdeča vrtnica je simbol čutne ljubezni in strasti. Rumena vrtnica opozarja na ljubosumnost, bela vrtnica pa spoštovanje.

Vrtnica

Predstavlja simbol minljive lepote v zahodni tradiciji. Rdeča vrtnica je simbol čutne ljubezni in strasti. Rumena vrtnica opozarja na ljubosumnost, bela vrtnica pa spoštovanje.

Rdeči nagelj

Pomeni zaroko v nizozemskih deželah.

Narcisa

Kitajski simbol zakonske sreče.

Sliva

Na Kitajskem simbolizira srečo med zakoncema. Na splošno so na Kitajskem vse zgodaj cvetoče rastline simbol veselja in sreče.

Zimzelen

Je grm, ki uspeva v Sredozemlju in po grškem izročilu simbolizira srečo, zato ga pogosto uporabljajo pri poročnih obredih in rojstvih otrok.

Krizantema

Je simbol dolgega življenja v vzhodnjaški kulturi.