Simboli predstavljajo univerzalni jezik, ki se je prenašal iz generacijo v generacijo. Simboli so povezani z religijo in načinom življenja, zato imajo ponekod enaki simboli različen pomen, in ravno zato je pomembno poznavanje simbolov, da bi lažje razumeli razmišljanja naših prednikov.

Črna barva

Črna barva je simbol za nesrečo in škodo. To naj bi izviralo iz črno-belega kontrasta, kjer naj bi bela barva predstavljala svetlobo in dobroto, črna pa temo in zlo. Črna ponazarja obup in depresijo. Tako je tudi črna mačka znamenje nesreče, včasih so celo verjeli da je sorodnica čarovnic.

Bela barva

Je znamenje strahopetnosti in pokornosti. Bela zastava je univerzalen simbol predaje, belo perje pa predstavlja strahopetnost. Včasih so belo perje poslali moškemu, ki se je izmikal vojaški službi. Po drugi strani je bela barva tudi simbol čistosti in nedolžnosti.

Rumena barva

Ponekod je povezujejo z ljubosumjem, izdajstvom, v Veliki Britaniji pa je bila včasih sinonim za strah, saj je to bila simbolna barva za bolezen. Hiše, kjer so bili ljudje okuženi s kugo, so v 17. stoletju označevali z rumenimi križi in tudi karantene so bile označene z zastavami rumene barve.

Zelena barva

Na Kitajskem ima posebno simboliko, saj jo povezujejo z dolgotrajno vitalnostjo. Zelena je tudi simbol upanja in narave.

Rdeča barva

Na Kitajskem pomeni srečo, povezovali so jo z življenjem samim. Zaradi povezave z ognjem in krvjo je rdeča najmočnejša barva, saj naj bi bila najbolj prodorna in izžarevala največjo energijo, za razliko od drugih barv.

Modra barva

Na kitajskem je ta barva simbol učenosti in modrosti. V modernejši dobi, pa jo povezujejo z otožnostjo, saj so črnski pevci razvili posebno zvrst glasbe- blues. Od tud izraz: »I feel so blue.« (kar pomeni, da se počutiš otožno).

Vijolična barva

Povezana je z zmernostjo, saj je ta barva na spektru med modro in rdečo. Rdeča ponazarja strast, modra pa modrost. Je tudi barva ponižnosti, skromnosti in pohlevnosti.