Enciklopedije 1A INTERNET
Simboli predstavljajo univerzalni jezik, ki se je prenašal iz generacijo v generacijo. Simboli so povezani z religijo in načinom življenja, zato imajo ponekod enaki simboli različen pomen, in ravno zato je pomembno poznavanje simbolov, da bi lažje razumeli razmišljanja naših prednikov.

Drevo
Drevo je simbol dolgega življenja, saj drevesa predstavljajo trdnost in trpežljivost.

Omela
Včasih so jo uporabljali kot simbol plodnosti in potentnosti. Zaradi rumenih cvetov in belih jagod, naj bi po keltskem izročilu predstavljala žensko in moškega, saj naj bi sok jagod simboliziral seme. Danes se bela omela uporablja pri božičnem običaju, kjer se par, ki se znajde pod omelo mora poljubiti

Cvetje
Cvetje je simbol ženskosti, razvoj cveta pa so pogosto povezovali z rojevanjem in plodnostjo.

Lotos
Najpogosteje se povezuje s porodom, predstavlja veliko število otrok in simbolizira vulvo. Je kitajski simbol.

Orhideja
Je čašaste oblike in so na Kitajskem verjeli, da ščiti pred sterilnostjo. Je tudi simbol prefinjene lepote.

Lilija
V predkrščanski umetnosti je veljala kot moški plodnostni simbol, predstavlja pa tudi žensko nedolžnost in je zato simbol čistosti.

Vrtnica
Predstavlja simbol minljive lepote v zahodni tradiciji. Rdeča vrtnica je simbol čutne ljubezni in strasti. Rumena vrtnica opozarja na ljubosumnost, bela vrtnica pa spoštovanje.

Rdeči nagelj
Pomeni zaroko v nizozemskih deželah.

Narcisa
Kitajski simbol zakonske sreče.

Sliva
Na Kitajskem simbolizira srečo med zakoncema. Na splošno so na Kitajskem vse zgodaj cvetoče rastline simbol veselja in sreče.

Zimzelen
Je grm, ki uspeva v Sredozemlju in po grškem izročilu simbolizira srečo, zato ga pogosto uporabljajo pri poročnih obredih in rojstvih otrok.

Krizantema
Je simbol dolgega življenja v vzhodnjaški kulturi.